Saturday, December 19, 2009

BAGAIMANA MEMBINA PERSONALITI UNTUK BERJAYA

UNTUK menjadi terkenal dan berjaya dalam hidup adalah sama seperti membina rumah. Ia disokong oleh beberapa batang tiang.Salah satu ‘tiang’ yang menyokong diri anda untuk terkenal, dikenali dan berjaya dalam apa juga bidang ialah PERSONALITI.

Personaliti atau keperibadian adalah keperluan yang amat penting - tidak boleh diabaikan.Tidak ada manusia yang lahir dengan persona liti yang tinggi. Mereka berusaha untuk mencapai taraf personaliti yang tinggi itu. Anda juga mestilah begitu. Anda mesti berusaha untuk mencapainya, jika anda mahu dikenali, terkenal dan berjaya dalam hidup.

ASAS MEMBINA PERSONALITI
Asas untuk membina personaliti adalah dari bawah. Dari mula. Dan dalam diri anda. Ia tidak dapat dilihat oleh mata tetapi dapat dirasa kesannya. Ia disebut pensonaliti batin.Ada dua kategori personaliti, laitu personaliti zahir dan bathin. Anda akan mempelajari bagaimana membina personaliti bathin terlebih dulu, kerana ai penting untuk menentukan personaliti atau keperibadian zahir.
Jika anda masih belum faham lagi, anda boleh ambil contoh ini :-

Seorang wanita tidak akan cantik, walaupun menggunakan mekap yang mahal,jika seandainya dia tidak mempunyai kulit muka yang bersih dan sihat.Tidak guna anda mengenakan pakaian yang mahal (untuk personaliti zahir) jika anda tidak mempunyai personaliti bathin.Kerana itu, asas untuk membina keseluruhan personaliti ialah bermula dari dalam diri anda. Personaliti dalaman anda akan memancarkan personaliti zahir.

KESIHATAN ADALAH KEKAYAAN DAN PERSONALITI
Semua orang yang berjaya di dunia ini setuju bahawa kejayaan, kekayaan, dan menjadi terkenal bermula dari kesihatan yang baik. Sihat badan dan sihat pemikiran. Ditambah satu lagi, sihat hati.Kesihatan anda yang baik akan memancar di muka dan tubuh anda. Muka anda akan berseri, sihat, merah, kesan dari darah yang mengalir sihat hasil dari kesihatan anda yang baik.

Senyuman anda berseri, ikhlas dan disukai kerana anda mempunyai kesihatan yang baik. Mampukah anda tersenyum begitu, jika anda tidak sihat? Runsing? Bimbang? Atau lain-lain perkara yang tidak sihat? Senyuman anda itu akan disukai. Dan sudah tentu akan dikenali bila anda disukai.

Makanan yang anda makan setiap hari akan menentukan kesihatan anda. Makan hanya makanan yang mengandungi zat yang membina kesihatan dan pemikiran yang sihat. Tidak semestinya makanan itu mahal, tetapi banyak makanan murah yang mengandungi zat, seperti ikan bills, sayur bayam, ikan dan lain-lain.

Suasana sekeliling juga mempengaruhi kesihatan anda. Dapatkan sebanyak mungkin udara bersih, kerana udara yang anda sedut itu akan meresap ke dalam darah anda,kemudian beredar ke dalam seluruh tubuh badan anda.

Tidur mesti cukup lapan jam. Tidak boleh Iebih atau kurang. Ini amat penting untuk menjaga kesihatan dan kesegaran anda. Cara berehat yang amat baik ialah tidur.

Kemudian senaman. Senaman amat-amat diperlukan oleh tubuh anda, supaya anda sihat dan sudah tentu supaya anda dipandang segak, kacak dan segar. Bagaimana anda boleh dipandang segak berpersonaliti jika perut anda buncit ? Senaman adalah jawapan untuk mengatasi masalah lembab, sembab, gemuk, perut buncit dan pucat. Anda tidak perlu menguntukkan masa yang panjang untuk senaman. Setengah jam atau sejam di waktu pagi atau petang sudah mencukupi. Berlari, bermain bola, berenang adalah contoh senaman yang baik.

Kebersihan juga mesti diambil berat demi kesihatan dan pensonaliti anda. Jangan sekali-kali mengabaikan kebersihan diri dan tempat tinggal anda. Ia mempunyai pengaruh yang amat kuat terhadap keperibadian atau pensonaliti anda.

KESIHATAN FIKIRAN DAN HATI
Fikiran yang sihat mempengaruhi kesihatan tubuh badan anda. Bebaskan fikiran anda dari berfikiran kotor dan runsing. Bebaskan segera. Runsing, risau adalah ciptaan fikiran anda sendiri. Anda sebenarnya yang mencipta risau dan runsing. Sudah tentu anda dan fikiran andalah yang menghapuskannya.
Setiap masalah ada hikmahnya. Setiap masalah juga ada penyelesaiannya. Selesaikan masalah anda segera sebelum ia melarat dan menjejaskan kesihatan dan personaliti.

Jiwa anda juga mestilah bersih, jika anda mahu mempunyai personaliti bathin. Jiwa yang bersih datangnya dari fikiran dan hati.

Bersihkan hati anda dari segala sifat dengki, tamak, iri hati, berbohong, cakap besar, memandang rendah kepada orang lain, mengumpat, mengata dan lain-lain sifat keji.Hati yang kotor itu akan mempengaruhi kata-kata. Kata-kata bongkak, cakap besar, membenci, berbohong semua adalah kerana hati yang kotor. Anda akan dibenci jika anda mempunyai sifat-sifat keji itu. Bila anda dibenci, rezeki anda tersekat (kerana rezeki adalah berjalan dari tangan ke tangan).

WAJAH ADALAH GAMBARAN HATI
Jika seandainya ada sifat-sifat buruk di hati anda maka sifat-sifat itu akan tergambar di wajah anda, kerana wajah adalah gambaran hati.Begitu juga sebaliknya. Jika anda mempunyai hati yang bersih maka wajah anda kelihatan bersih, suci dan memancarkan personaliti yang gilang gemilang. Personaliti anda akan tergambar di wajah. Segala pergenakan dan jiwa anda akan mengambarkan personaliti yang tinggi. Anda akan disenangi. Tidak lama kemudian anda akan dikenali dan terkenal.

Percakapan dan perbualan anda akan disenangi kerana tidak menggambarkan perbualan yang buruk seperti mengumpat, membenci, dengki dan irihati.Senyuman anda akan menjadi ikhlas, berseni kerana terpancar dari hati, bukan sekadar di bibir sahaja. Senyuman yang ikhlas manis akan disukai.Kerana itu, membina personaliti adalah bermula dari dalam diri anda. Di bathin anda.

LAIN-LAIN PERSONALITI BATIN
Kepercayaan amat penting sekali dalam membina personaliti. Bukan sahaja untuk personaliti yang tinggi, bahkan untuk mencapai kejayaan dalam hidup. Jika anda tidak dipercayai, jalan untuk mencapai kejayaan semakin sempit.Cakap anda dipercayai. Tidak hanya cakap kosong atau bohong. Segala cakap anda benar. Bila anda diamanahkan, pegang amanah itu, hingga anda dipercayai.Anda juga dipercayai kerana tepat pada janji. Sebagaimana anda membenci pada orang yang tidak menepati janji, begitulah orang akan membenci anda, jika anda selalu sambil lewa terhadap janji. Jangan sekali-kali berjanji jika anda fikir tidak dapat menepatinya.

Bercakap besar adalah satu lagi pensonaliti bathin yang keji. Onang yang cakap besar selalunya orang yang banyak berbohong. Impian anda untuk terkenal dan berjaya akan musnah jika seandainya anda suka cakap besar. Anda akan diumpat dan dikeji jika seandainya anda suka bercakap besar, sebagaimana anda membenci orang lain yang suka bercakap besar.

Seterusnya ialah TENANG. Jiwa yang tenang adalah idaman semua orang. Ketenangan lahir dari hati ,yang tenang. Ketenangan hati ini akan terpancar di wajah anda. Bila anda berwajah tenang anda akan diminati dan disukai.Hati yang tenang juga akan membentuk gerak laku anda yang tenang, tidak tergesa ¬gesa, tidak tergopoh-gapah. Jangan sekali-kali mudah marah dan melenting. Orang yang cepat marah tidak disenangi dan tentu dibenci - tidak ada yang ingin bergaul.Tenangkan hati selalu. Tarik nafas dalam-dalam beberapa kali, jika anda rasa seperti sudah tidak tenang lagi.

MEMBINA PERSONALITI ZAHIR
Pensonaliti bathin anda, secara otomatik akan terpancar di zahir anda. Jika bathin anda berkeyakinan, zahir anda akan kelihatan meyakinkan. Wajah anda wajah meyakinkan. Bila bathin anda terbina kepercayaan, wajah anda akan menggambarkan penuh kepercayaan. Begitulah seterusnya.

Tumpuan yang utama diberi kepada pakaian dalam membina personaliti zahir.Pakaian diberi tumpuan yang paling utama, kerana pakaian melambangkan personaliti zahir yang amat penting. Pakaian juga menjadikan anda Iebih berkeyakinan dalam segala urusan.Pakailah pakaian yang kemas, bersih sesuai dengan keadaan.Jika anda dapat memakai fesyen yang terbaru, itu sebaik-baiknya. Jika tidak dapat, memadailah dengan pakaian yang bersih kemas dan sesuai dengan keadaan.Jika anda mahu membina pensonaliti zahir, ketepikan sebahagian dan pendapatan anda untuk membeli pakaian.

Kemudian wajah anda. Wajah anda biarlah kelihatan bersih dan sebarang minyak-¬minyak atau tidak kering. Menjaga wajah tidak sesusah yang disangkakan. Sabun dengan air sudah memadai. Jangan salah anggap - hanya yang benwajah kacak dan Iawa sahaja yang disukai. Salah! Wajah anda tidak semestinya kacak atau cantik. Yang penting ialah bersih dan tenang.

Kemudian rambut. Rambut anda hendaklah sentiasa kemas sepanjang masa. Tidak kira sama ada anda berambut panjang, pendek, lurus, ikal - sediakan sebatang sikat di poket untuk menyikat rambut anda bila perlu. Walau bagaimana bersih dan kemasnya pakaian anda dan anda memakai ‘after shave’ atau ‘cologne’ yang mahal, anda belum mempunyai personaliti yang tinggi jika rambut anda tidak kemas.

Kita memang banyak bercakap setiap hari. Kerana itu bau nafas perlu diberi perhatian khusus. Jika nafas anda berbau, anda tidak disenangi. Anda sendiri tidak tahu sama ada nafas anda berbau atau tidak. Hanya orang lain yang tahu. Dan mereka itu tidak akan memberitahu anda. Malang sekali orang yang nafasnya berbau.Kerana itu, kesihatan gigi perlu diberi perhatian. Cabut mana yang rosak, kerana gigi yang rosak salah satu penyebab bau nafas.Berbagai jenama bahan kumur terjual di pasaran. Mengapa tidak bersedia - sebelum orang lain mengetahui anda mempunyai bau nafas?

Sama seperti bau mulut - bau badan juga tidak disenangi. Bau badan berpunca dari peluh yang berlebihan dan makanan yang anda makan. Tetapi sekarang sudah ada kosmetik yang boleh menghilangkan bau badan. Gunakanlah, asalkan ianya suci, bersih dan tanpa alkohol.

Akhirnya, jagalah pergaulan anda. Jauhi dan orang-orang yang berfikiran negatif, yang akan menjadikan anda orang yangrnendah peribadi.

Perkara-perkara yang telah disebutkan tadi hendaklah diresapkan di dalam diri anda sehingga menjadi habit anda. Bila benar-benar telah menjadi habit, barulah anda mempunyai personaliti yang tinggi untuk kejayaan hidup dan terkenal.

KENAPA MENGIDAPI PENYAKIT KENCING MANIS

-Penyakit yg dihidapi oleh masyarakat malaysia pada hari ni terlalu ramai,sehinggakan mengikut statistik dua orang setiap 10 saat di seluruh dunia sebabkan komplikasi termasuk jantung,buta,kencing manis,darah tinggi dan strok.


DI sebalik kempen meraikan Hari Diabetes Sedunia yang disambut sebelum ini dan tahun2 lepas,ada fakta lain yang harus dititikberatkan ramai apabila membicarakan kewajaran pelbagai program dan usaha kesedaran bahaya kencing manis ini. Faktanya-setiap 10 saat,dua orang disahkan menghidap diabetes di seluruh dunia manakala empat juta lain maut akibatnya setiap tahun.Tidak cukup dgn itu,diabetes juga berada di tangga keempat penyakit membawa maut.

Menggerunkan bukan?Hakikatnya,di Malaysia sendiri, kira-kira 1.2 juta rakyatnya disahkan penghidap diabetes atau kencing manis. Malangnya, apa yang menyedihkan,separuh daripada jumlah itu tidak menyedari mereka menghidap diabetes sehinggalah dirawat kerana berdepan salah satu komplikasi diabetes.

Setiausaha Am Persatuan Diabetes Malaysia, Datuk Rahimah Ahmad berkata, faktor Malaysia yang diketahui kaya pelbagai jenis hidangan yang lazat, sedikit sebanyak menjadikan ramai leka dengan kandungan gula dan kalori makanan yang diambil.

-Hujah saya(afzam5607)kpd kata2 datuk itu:Manakala di dalam seribu jenis bahan makanan semulajadi mempunyai seribu satu khasiat dan penawar.namun ianya hanya fakta dan pengamal2 makanan pun turut mengundang penyakit top,ada yg berpantang larang pun turut mengidapi penyakit tersebut.Kenapa perkara ini terus berlaku dan masih ditahap membahayakan.

“Faktor ini digabung pula dengan gaya kehidupan moden kurang aktif yang menyumbang kepada peningkatan kes diabetes yang ketara di negara ini,” katanya ketika merasmikan acara kempen kesedaran diabetes kepada orang awam anjuran persatuan itu, baru-baru ini.

-Gaya kehidupan moden kurang aktif bagaimana yg dimaksudkan itu, kalau kita melihat org zaman2 dahulu dan kalau waktu ini,mereka telah melangkaui umur 70-an,baru dapat dikesan punca penyakit.tetapi orang2 yang peringkat baru seperti dikira dalam generasi ketiga,umur sudah meningkat kepada 30-an pun sudah terkena penyakit kencing manis dan sebagainya?kenapa terlalu awal mereka mengidap penyakit
tersebut,dimana silapnya?sekitar pd tahun 70-an sehingga 80-an,keputusan manusia yg mengidap penyakit kencing tidak begitu membimbangkan kenapa?adakah faktor gaya kehidupan zaman dulu dan skrg ini memberi kesan juga?

Mengetahui kadar gula dalam darah membantu mengurus diabetes.Selain penyakit maut, diabetes juga kerap dirujuk sebagai ibu segala penyakit kerana memungkinkan pesakitnya berdepan pelbagai komplikasi kesihatan seperti masalah jantung termasuk kegagalan fungsi jantung.Malah,risiko serangan angin ahmar sememangnya lebih tinggi di kalangan pesakit diabetes berbanding bukan penghidap penyakit itu.

Bukan itu saja, pesakit diabetes juga berisiko hingga empat kali ganda terhadap penyakit jantung atau yang berkaitan kardiovaskular.

Pensyarah Perubatan dan Pakar Runding Kanan Endokrinologi, Hospital Universiti Sains Malaysia (USM), Prof Datuk Dr Mafauzy Mohamed, pula menegaskan, diabetes adalah penyakit seumur hidup yang setakat ini tidak boleh disembuhkan.Namun, usaha mengawal pemakanan,melakukan senaman dan mengambil ubat-ubatan mengikut keperluan adalah kaedah pengurusan diabetes yang terbaik.

-namun,mengikut pendapat saya pula,usaha mengawal pemakanan itu memang baik dan penawar utk penyakit itu tidak ada memandangkan berbagai jenis makanan yg diciptakan oleh sesebuah syarikat semakin berleluasa dan campuran2 bahan dlm pemakanan itu tidak dpt dikawal,ada makananan2 yg mengandungi bahan2 yang tidak dibenarkan oleh islam,namun ianya tetap berlaku yg penting bagi pengusaha adalah utk menambahkan rasa sedap dan tidak memabukkan dan mereka dapat untung.

-jadi oleh itu,tanpa kita sedari,kesan2 sebegitulah yg semakin hari membuatkan diri kita terseksa menerima berbagai jenis penyakit.Walau apa2pun ada juga sesetengah pihak yg ikhlas dan berani membantu utk memberi maklumat tentang produk2 yang tidak boleh dipercayai utk diambil,namun masyarakat masih tetap berdegil juga.akhirnya mereka merana.boleh dikatakan setiap keluarga mesti memiliki saudara yg berpenyakit kencing manis@darah tinggi@strok.

Gengran antara komplikasi akibat diabetes.
“Diabetes yang tidak dikawal dengan baik boleh memendekkan hayat seseorang sehingga 10 tahun,” katanya.Biarpun diabetes dikenali sebagai penyakit orang dewasa, namun kebelakangan ini diabetes Jenis Dua terbukti semakin meningkat di kalangan kanak-kanak dan remaja. Ia dikaitkan dengan masalah terlalu gemuk atau obesiti, kurang bersenam dan diet tidak sihat. “Gaya hidup dan pemakanan menjadi punca kegemukan yang membawa kepada diabetes.Malah hari ini,tidak menghairankan jika anda mengenali seorang pesakit diabetes yang hanya berusia 12 atau 10 tahun,” katanya.

Jelas Dr Mafauzy, berdasarkan Kajian Morbiditi dan Mortaliti Kebangsaan pada 2006, menyenaraikan Negeri Sembilan dan Melaka sebagai negeri yang mencatatkan kadar peratusan pesakit diabetes tertinggi di Malaysia manakala kadar diabetes terendah adalah di Sabah.

-Cuba kita renungkan dan kaji balik kenapa dimelaka dan negeri sembilan termasuk dalam peratusan pesakit kencing manis yg tertinggi?apakah gaya hidup mereka?apakah sumber makanan yg diutamakan?macamana kegiatan jenayah berlaku disana?sejauhmana pendekatan ugama dikalangan masyarakat disana?kenapa disana banyak tempat2 lagenda dan bersejarah?kenapa negerinya kecil berbanding negeri lain?kenapa negerinya paling indah?

“Faktor genetik sememangnya penyumbang besar masalah diabetes. Di Malaysia, majoriti pesakit diabetes berketurunan India diikuti Melayu dan Cina.“Namun perlu diingat,jika seseorang itu lahir dalam keluarga yang ada sejarah penyakit itu maka risiko untuknya menghidap diabetes sangat tinggi. Oleh itu, langkah pencegahan yang boleh diamalkan adalah pemakanan sihat dan lakukan senaman,” katanya.

-Saya ingin menyentuh seorang artis yang mengamal gaya hidup yg sihat dari kecil sehingga skrg dia masih mengamalkan senaman,manakala pemakanan pun turut diberi penekanan.namun apa penyakit yg terpaksa dia tanggung?lebih teruk penyakitnya dari kencing manis?saya bukan ingin salahkan senaman itu tidak penting....tetapi ada satu rahsia yg kebanyakan masyarakat tidak tahu,nanti saya akan huraikan dihujung bicara ini.
Dr Mafauzy berkata, tidak ramai yang tahu, tetapi hakikatnya hampir 90 peratus pesakit diabetes di seluruh dunia adalah daripada Jenis Dua. Selain faktor genetik, diabetes jenis ini turut dikaitkan dengan obesiti dan tidak aktif secara fizikal.

Diabetes Jenis Dua ini juga satu masalah kronik yang menjejaskan kaedah tubuh menangani glukos. Ini disebabkan diabetes jenis ini menyebabkan tubuh menolak kesan insulin atau tubuh tidak menghasilkan kadar insulin mencukupi bagi mengekalkan tahap glukos normal.

Diabetes Jenis Dua juga tidak memerlukan insulin sepanjang hayat tetapi anda boleh mengawal glukos dalam darah dengan diet, bersenam atau kombinasi pengambilan ubat-ubatan atau di kalangan sesetengah pesakit mungkin perlu mengambil sedikit insulin. “Ada kala pesakit menunggu simptom datang sebelum mendapat rawatan. Namun, ada kala mereka langsung tidak sedar simptom yang ditunjukkan tubuh mereka. Ia menyebabkan mereka hanya tahu diserang diabetes secara tidak sengaja selepas terjadinya komplikasi kesihatan,” katanya.

Kadang kala, jika ada simptom pun, ia sangat minimum. Secara umum simptom diabetes adalah kerap membuang air kecil (polyuria), kerap dahaga (polydipsia), kerap lapar (polyphagia) dan hilang berat badan tanpa sebab yang khusus, rasa kebas yang ekstrim, rasa sakit pada kaki (disesthesias) dan penglihatan kabur.

Bagi jangka masa yang lama, diabetes menyebakan komplikasi pada jantung, salur darah, mata, ginjal juga saraf. Retinopati misalnya adalah sebab utama buta dan ia terjadi kerana jangka masa panjang. Retinopati menyebabkan kerosakan pada salur darah kecil di retina.

Secara umum tanpa pengurusan diabetes yang baik, selepas 15 tahun menghidap diabetes, dua peratus pesakit menjadi buta manakala 10 peratus berhadapan dengan masalah penglihatan.

Secara lebih teknikal pula, komplikasi diabetes terbahagi kepada komplikasi mikrovaskular (membabitkan salur darah kecil) seperti buah pinggang (nephropathy), saraf rosak (neuropathy), penglihatan terjejas (retinopati, katarak atau glaukoma).

Manakala komplikasi makrovaskular (membabitkan salur darah besar) menyebabkan masalah seperti jantung, angin ahmar, gangrene dan akhirnya kaki dipotong (amputasi) selain masalah metabolik, mati pucuk dan masalah waktu hamil.

INFO: Faktor Risiko Diabetes Jenis Dua
Usia dan bangsa - semakin anda berusia semakin tinggi risiko diserang diabetes. Apatah lagi jika anda dari keturunan kulit hitam, Asia Selatan dan kaukasian. Dalam satu kajian di United Kingdom didapati mereka yang berketurunan kulit hitam dan Asia Selatan (India, Pakistan, Bangladesh) adalah lima kali lebih berisiko diserang diabetes berbanding mereka yang berkulit putih.

Genetik - jika ada lahir dalam keluarga yang memiliki sejarah diabetis. Risiko anda lebih tinggi jika ahli keluarga itu adalah emak atau ayah malah bapa saudara sama ada sebelah ibu atau ayah.

Obesiti - kebanyakan mereka yang menghidap diabetes Jenis Dua adalah obes.Lebih gemuk seseorang itu lebih tinggi risikonya. Apatah lagi jika tidak aktif bersenam.
Diabetes waktu hamil - wanita yang diserang diabetes waktu hamil berisiko untuk menghidap diabetes.

KONKLUSI dr afzam5607 pula mengatakan bahawa setiap pesakit kencing manis atau darah tinggi yang terpaksa menangungnya bertahun2 dan mengikuti segala saranan doktor tentang pengambilan ubat-ubatan,bersenam,menjaga pemakanan yang stabil adalah suatu cara terlebih baik.Tapi para pakar doktor juga ada menyebut bahawa penyakit tersebut tidak ada ubat yang dapat menyembuhkannya dan ianya hanya dapat mengurangkan tekanan darah sahaja.

Jadi oleh itu,kepada sesiapa yg terbaca ruangan blog saya ini,tlg sampaikan kepada mereka yang berkaitan bahawa kurangkan dan hentikan tabiat,buruk sangka-hasad dengki-tamak-runsing-bimbang-takut-gerun-fitnah,kerana tabiat2 seperti itu akan mengundang manusia kepada penyakit2 kencing manis dan darah tinggi.

Satu contohnya,ada seseorang itu bimbang dgn kesihatan dirinya,entah kenapa apa yg perlu dibimbangkan,
ada pula runsing dgn anak2nya,bila besar nanti akan jadi apa,anak2 belajar jauh2 pula,cukup tak duitnya,bila anak besar berumahtangga,macamana la mrk nk cari harta dan memiliki harta sendiri,bila naik kereta ingin pergi kemana2,bimbang akan berlaku kemalangan,bila buat amal ibadat bimbangkan samada akan masuk syurga atau neraka,bila tidak cukup amalan pula bimbang akan masuk neraka dan tidak diterima oleh tuhan,ada pula yg bimbang kalau anak2 berhutang ngannya bila akan dpt bayar hutang,bila anak2 jatuh papa miskin tkder duit,bimbangkan macamana  mereka nk meneruskan kehidupan,apabila menjalan suatu perniagaan,bimbang adakah akan untung atau rugi.

kebanyakan dikalangan ibubapa yg sudah berusia,itulah yg mereka fikirkan ttg anak2nya....sbb itulah mrk terpaksa mengidapi macam2 penyakit. Bila anak2 berjauhan,ibubapa tinggal berdua sahaja....apa yg difikirkan,mcamana laa kehidupan anak2 aku ni,mrk balik tak beraya nanti....kalau mrk balik selamat ke tak dlm perjalanan.....kalau aku mati nanti,macamana mereka nak bahagikan harta2 ni....nanti mereka bergaduh....nanti berpecah belah lah anak2 aku,bila aku tkder harta benda,mcmana pula keadaan anak2 aku,adakah mereka melupakan aku,atau anak2 aku tk ambil peduli ttg aku nanti.....bila aku nk makan benda ni...nanti aku sakit plk...kan susah anak2 aku kena balik.....kalau aku pergi kemekah....macamana laa nk jaga umah tangga aku dan harta2 aku ni.....

Oklah pelawat2 blog...cukuplah dulu utk kali ini ttg ruangan penyakit kencing manis....nanti saya akan sambung lagi...apa yg sesuai utk saya persembahkan kepada semua.harap maaf didahulukan.

Friday, December 18, 2009

BERBORAK DLM YM

myman : assalamualaikum....

afzam5607: waalaikumusalam

myman :sibuk ke?

afzam5607: tkde la sibuk pun..
afzam5607: masuk ym pun kerana demo ajak jer

myman : ye ke?

afzam5607: masih duk kat kampung ni.

myman : tk ikhlas la nie...

afzam5607: ptg ni nk blk kesana pulak...maka dgn sbb itu line tenet tkder kat sana

myman : dikampung pasir mas saya mula2 jatuh sakit
myman : disitulah mula2 kena penyakit ganjil tu

afzam5607:biasa laa tu..usah dikenang barang yg lepas

myman : yerla

afzam5607: heheh

myman : kg tu kat mana?

afzam5607:mulakan citer awak dulu..pastu nak tanya tu,kemudian laa

afzam5607:kg tu kat jajahan jeli

myman : semalam saya hafal nama2 sidi syeikh....

afzam5607: ok

myman : first time baca fawatih ok tengok buku
myman : bangun pagi

afzam5607: itulah dinamakan anak murid yg bagus...menghafal nama2 wali

myman : raso luar biasa sangat
myman : pelik pulak

afzam5607: yer betul tu

myman : knp eh?
myman : satu lagi skrg ni...saya solat dpt terbayangkn kaabah....

afzam5607: knp ye?krn drjt wali ni adalah drjt makrifat kemudian aura keimanan mrk terpercik kpd kita laa

myman : tk nampak apa2 pun.
myman : alhamulillah

afzam5607: ok...sblm ni nk bgitau lg...dgr dulu saya nak bagitau apa.

myman : bersebab itula rasa ketenangan yg luarbiasa....
myman : ok...

afzam5607: dgr satu kisah seorg pemuda pegi ke pasar membeli sedikit daging lembu

myman : ok

afzam5607: tujuan beli daging adalh ingin masak utk dimkn bersma family...sblm tu...dia singgah masjid kejap...nak solat berjemaah..

myman : ok...

afzam5607: setlh dia blk umah..lalu dibkrnya daging2 lembu tuh...tk masak2...

afzam5607: mcm2 cara dia buat..utk bkr daging lembu...tpi tetap tk masak jgk

myman : pastue

afzam5607: pastu dia kembali kemasjid menemui seorg yg menjadi imam sewaktu solat berjemaah tadi...bertanya ttg daging tu

afzam5607: pd waktu tu..yg jadi imam solat tu adalah seorg wali bernama syeikh daud..beliau berkata...ada berita gembira kpd ahli jemaah solat bersama aku tadi...bhw dia takkn dibkr dagingnya oleh api neraka....

myman : subhanallah

afzam5607: jd keramatnya nk menunjukkan bhw daging lembu yg dia bwa masukkan dlm kocek bajunya pun tk terbkr jgk dek krn api...

myman : saya pun ada cerito nie...ttg ptolongan syiekh kpd saya.

afzam5607: ok..nanti dulu
afzam5607: nak ulas citer ni dulu....

myman : ok...sila citerkan dulu...
myman : ok...

afzam5607: sbb awak tanya knp menghafal nama wali dan duk baca2 pun dah rasa luarbiasa.....

myman : syeikh kita pun ada tolong saya....

afzam5607: begitulah juga kaitan citer pemuda ngan daging td...itu bkn anak murid syeikh pun...hanya kebetulan solat berjemaah je..inikan pula kita jadi anak murid wali...

myman : tringat citer daging...

afzam5607: ok...silakan bagitau laa citer awak pula.

myman : saya makan daging korban..2,3 hari sakit gigi..tk hilang2..
myman : susah nak makan la....

afzam5607: pastu

myman : korek2 gigi ngan menggunakan sebatang batang lidi...
myman : mcm2 cara...
myman : smlm niat agar syeikh tolongla....
myman : sekarang dah tak sakit dah...
myman : subhanallah...
myman : allah jer tau awak...
myman : bayangla...
myman : nak makan pun susah sakit gigi sampai ke geraham...

afzam5607: hehe..kalu sakit gg gak...payah laa nk baca asas fawatih plk

myman : hebat Allah
myman : wat semacam....
myman : takde halangan nak baca zikir asas dgn fawatih ni kan..

afzam5607: jadi,tuhan akan beri peluang utk awak memulakan proses idup baru...zaman peralihan...

myman : alhamdulillah...

afzam5607: mudah-mudahan awak tk putus2 berhubung ngan saya

myman : syukur pada Allah.

afzam5607: itu yg penting awak perlu lakukan

myman : insyaAllah la.....

afzam5607: ada ramai jugak anak didik semacam awak....

myman : saya doa2 biar kita duduk dekatla...

afzam5607: sekarang tinggal 2 orang je yg masih follow ngan saya.

myman : senang kita berhubung
myman : sape?

afzam5607: mrk2 yg degil tu....biarkan dia merasa sendiri kehidupan dia.

myman : yela....

afzam5607: hanya tinggal awak dan cikgu tu sorang jer.

myman : ketenangan nie bukannya boleh dibeli dgn wang ringgit...

afzam5607: betull..minat utk melihat keagungan tuhan pun bukan kena cari...

myman : cikgu tu tekun la dengan asas dan fawatih

afzam5607: ianya akan dtg sendiri selepas melalui ujian idup yg org lain tktau apa itu ujian apa itu nikmat apa itu bala apa itu maksiat
afzam5607: yer....
afzam5607: dia lebih dasyat lagi menempuh kehidupannya

myman : ada perkara2 paranormal berlaku ke kat cikgu tu?

afzam5607: buka sklh nanti...saya akan blk...kebetulan ada sorang lagi nk belajar ngan saya jgk..umur dia lbh kurang 45thn

afzam5607: byk jgk kisah pelik....dia akan bertmbh bengong....kalau tuhan tk pertemukan ngan saya...dah lama dia jadi gila...

myman : hahahaha....

afzam5607: time masa free...duk wat apa biasanya...?

myman : duk menengung saja2....istighfar dlm hati
myman : naik motor pun istighfar
myman : istighfar sokmo2...

afzam5607: kalu tk chat ngan saya...awak masuklah tgk blog saya tu jadikan sebagai saing...

myman : bagi alamatnya...blog tu....

afzam5607: dulu dh bagitau,masa mula2 ambik ijazah,kena wat istiqfar 70k

myman : ok...
myman : pastue.....

afzam5607: lepas abih tu....bgitau kat saya plk..."saya dah abis wat istiqfar 70k ni..nk kena wat apa plk"...gitulah caranya

myman : ok bang
myman : insyaAllah
myman : saya 2,3 hari ni asyik teringat kat abg je

afzam5607: jadi oleh krn..awak masih pening2 tk faham byk perkara...
afzam5607: maka awak blh wat asas dan fawatih seperti biasa pg dan ptg..
afzam5607: dan pada masa free buatla istiqfar 70k.....

myman : yela...sbb berguru jarak jauh nie kan...
myman : insyaAllah...

afzam5607: pastu kalu nk cas tenaga batin..awak blh buat muraqabah@ meditasi@robitah.

myman : meditasi dengan robitah nie mcm mana?

afzam5607: paling2 kurang dan paling malas kena buat muraqabah seminggu sekali pd malam jumaat selepas magrib
afzam5607: meditasi ni terjemahan dlm bahasa melayu moden
afzam5607: kalau dlm bahasa arab maknanya muraqabah atau robitah
afzam5607: mcm awak tanya dlm talipon laa
afzam5607: faham ke tak?

myman : ok...

afzam5607: anta bukan bodoh...anta bukan gila....anta tak gila...

myman : faham...

afzam5607: macam setan,iblis dan jin nak menggilakan anta..

myman : alhamullillah

afzam5607: SETAN JIN IBLIS NK JADIKAN ANTA GILAAAAAAAA
afzam5607: INGAT BETUL2....AWAK BUKAN GILA...AWAK BUKAN GILA

afzam5607: BINATANG CELAKA JIN IBLIS NI NK MEROSAKKAN AWAK

myman : timA kasih bos

afzam5607: LAWAN MRK DGN ZIKIR ASAS FAWATIH DAN DGN MURAQABAH

myman : saya ingat saya ni gila

afzam5607: LUPAKAN MEREKA DAN SENTIASA BERHUBUNG NGAN ANA
afzam5607: ANTA BUKAN GILA......
afzam5607: CUMA OTAK ANTA BELUM JUMPA KEBENARAN HAKIKI

myman : serupa mak ayah katakan juga la
myman : mereka pun tahu saya tak gila...
myman : insyaAllah

afzam5607: CUMA...OTAK ANTA DAN JIWA BELUM JUMPA APAKAH KEBENARAN HAKIKI.....

myman : dimanakah ingin kucari kebenaran hakiki itu?

afzam5607: ITULAH SBBNYA KENA SELALU BERHUBUNG NGAN ANA...ANTA AKAN JUMPALA KEBENARAN ITU PERINGKAT DEMI PERINGKAT

myman : terima kasih...syukur pada Allah akan jodoh kita di shah alam...

afzam5607: mestinya macam tu laa.

myman : lebih untung dr wang ringgit...

afzam5607: cuba anta jeling molek apa erti nickname afzam5607

myman : saya duk sorang ni.
myman : afzam nama gewe...
myman : 5607 tue plat kereto...

afzam5607: afza=maknanya anak tunggal...m=miziey
afzam5607: yer....5607 tu adalah plate keta....

myman : nama saya pula...apo maknanya?

afzam5607: 5=rukun islam 6=rukun imam...0=asal kita tiada apa2,sbb tu laa kena cari kebenaran hakiki...7 itulah tujuh lapisan karat nafsu kejahatan dlm hati yg menguasai diri kita.

myman : alhamdulillah...

afzam5607: jadi...simbolik nama itulah sebagai berkhidmat utk manusia2 seperti anta...tanpa bayaran.

myman : syukur pada Allah

afzam5607: ana terpaksa berkhidmat demi kehendak tuhan.....

myman : nak buang karat dlm hati tue macamana pula?

afzam5607: ana jadi hamba kepada anta jer kalau nk tau gakk

myman : diutuskan untuk mnolongla...
myman : kalu zaman dulu gak mcm rasul la....

afzam5607: tuhan beri tugas kat ana dgn madad syeikh utk membetulkan akidah manusia yg dipilih oleh tuhan...bukan melalui kehebatan ana...sebenarnya ana manusia biasa dan lemah ajer.

afzam5607: begitulah seadanya

myman : cuma zmn loni tkleh guno rasul...nanti kena tangkap kat jakim
myman : hahahahaha...

afzam5607: heheheh...semestinya,sebab itu memang tugas mereka.

myman : loni keno alih nama lain pula.

afzam5607: nanti ada masa free gak...masuk2 la baca blog ana...
afzam5607: bubuh dlm bookmark..

myman : berila alamatnyo....

afzam5607: http://superbrands-afzam.blogspot.com

myman : apo beza kristian dengan kita?...

myman : puak kafir tu...sdgkan mreka pengikut injil...?

afzam5607: terciptanya ugama selain agama islam sebenarnya...
afzam5607: utk memutuskan hubungan kepercayaan kpd golongan nabi dan rasul dan jgn ikut wali2...sbnrnya mrk percaya jgk kewujudan tuhan...

myman : tuhan Allah mereka percaya jugok kan...

afzam5607: ada juga tercipta ugama lain...dia cantumkan golongan yg soleh itu dijdikn sebagai dewa dan sebagai tuhan...sbb mrk tk nampak tuhan...
afzam5607: mrk jadikan nabi dan org2 alim macam tuhan...
afzam5607: maka apabila seseorg itu dah sampai peringkat alim dia akn mengelarkan diri sebagai wakil dari tuhan...
afzam5607: tujuan hidup manusia sebenarnya adalah ingin berkuasa....

myman : power rangers...
myman : haha

afzam5607: anta pernah tgk citer the matrix....power ranger...the jumper.....x man....the joan.

myman : pernah

afzam5607: citer2 yg ada superbrands,superpower,supernatural...sbnrnya mrk terjemahkan hasil dr kehebatan org islam laa
afzam5607: lalu golongan2 yahudi ni...nk bawa manusia jadi lalai...

myman : satu hal lagi...betul ker kiamat 2012 nie?

afzam5607: pastu pd zmn dahulu kala...yahudi dah mematikan golongan2 yg hebat tu.....
afzam5607: puak2 islam yg ada kehebatan itu adalah kesan dri amalan zikir...
afzam5607: jadi maklumat ttg kiamat kecil kita blh kata akan berlaku 2012...
afzam5607: ttpi itu adalah kajian mrk bersumberkn ilmu sains..

myman : subhanallah!!"yahudi"nama kaum dia byk skali dlm al=quran kan

afzam5607: sbnrnya semua org tktau bila akan berlaku kiamat...hanya golongan wali2 saja yg tau...dan mrk pun berdiam diri jer..
afzam5607: yer!!puak2 yahudi laa org yg pertama sampai maklumat kat dia apa2 citer ttg islam....

myman : puak dio beriman jugok dgn Allah kot cuma derhaka....
myman : mcm iblis kot...
myman : huhuhuhu....

afzam5607: apabila yahudi tahu kehebatan org islam akan menyerlah disbbkan amalan zikir...maka yahudi mencipta kilang WAHABI...

myman : pusat WAHABI mana?
myman : saya mimpi jasad rasullullah kena ambik kat yahudi.

afzam5607: takde masalah dan tk perlu bersedih ngan golongan yahudi ni dan merosakkan org2 islam lain...yg penting skrg ni syeikh kata...kita jaga iman kita dan istiqamah ngan amalan zikir2 yg syeikh ajar ko kita

afzam5607: mimpi tu karut la........mainan dajjal tu nk ganggu....

myman : alhamdullillah....

afzam5607: lawan je dgn kalimah ALLAH.

myman : kita ummat2 yang terselamat....

afzam5607: apa ertinya kalimah UMAT?
afzam5607: bkn semua manusia hidup zaman skrg ni dinamakan umat nabi..
afzam5607: itu kenyataan pada level rendah utk memahami siapa umat, kepada orang ahli syariat akan berasa selesa

myman : yer la....

afzam5607: begitu jgk ngan mak ayah kita...bukannya termasuk dlm golongan umat nabi...termasuk jgk family ana pun sama gak.

myman : ummat nabi muhammad adalah yg mengikut,mengasihi,menyintai, menurut perintah nabi muhammad saja

afzam5607: bila masa kita ikut nabi...nk sampai darjat jadi umat nabi pun sukar,inikan pula duk menghitung amalan berguni2.

myman : saya tahu...

afzam5607: nak cari sorang pun susah yang mengikut perjlanan nabi

myman : ana faham...

afzam5607: nak huraikan apa itu UMAT kena mengadap kat depan...

myman : yola...

afzam5607: sebabnya kena huraikan ayat quran n hadis dlm ym ni susah...
afzam5607: ehh ehhh...kata nk g ambik ubat sakit jiwa?..
afzam5607: dah pukul dua ni

myman : yer tau...
myman : rilek la dulu.

afzam5607: ubat fizikal tu kena telan...ubat rohani pun kena telan...
afzam5607: nanti akan jadi comel menarik kehidupan ni
afzam5607: anta lebih beruntung.....ada adik beradik n ada ayah mak....

myman : as subuhu bada min

afzam5607: ana plk ada ibubapa yg tk sihat...anak tunggal plk tu.

myman : eh ye ke?....

afzam5607: sbb itulah...ana lebih faham dan sdh explorer berbagai rupa dlm kehidupan n blh memberi tunjuk ajar kpd org2 yg berminat...
afzam5607: ana pun dah tau mcamana rasanya penyakit gila...

myman : buatla satu ruangan kisah idup dlm blog tu.

afzam5607: ok..nanti akan masukkan dlm blog laa

afzam5607: oklah.kita jumpa lain kali laa plk yer...selamat berjuang.

myman : nak bangkit asal...

afzam5607: byk kijo sgt...kena wat.....
afzam5607: nanti laa...

myman : takpe....minta tolong syeikh...

afzam5607: dulu dah buat...pastu laptop jem..kena format smula....hilang
semua tulisan tu,krn belum sempat pindah file

myman : takpe...nanti boleh ejas.

afzam5607: ada masa free dan otak fresh...blhlaa buat

myman : bila nak online pula?

afzam5607: tktau laa,tgkla keadaan.

afzam5607: ok deh....slmt berhepi2 laaa
afzam5607: ingat daku dlm doamu...pasti menemui ketenangan n menemui kebenaran hakiki
afzam5607: ok....assalamualaikum