Wednesday, May 26, 2010

KEYAKINAN DAN HARAPAN?

KEYAKINAN DISERTAI DENGAN HARAPAN IALAH  DIADAPTASI MELALUI PERBUATAN. JIKA TIDAK BERLAKU SEDEMIKIAN IA ADALAH MENJADI ANGAN-ANGAN KOSONG.

keyakinan yg disertai pengharapan dan angan-angan adalah dua perkara yang serupa  tetapi datang melalui saluran yang berlainan, lalu meninggalkan kesan yang berbeza. Segala perkara yang asalnya datang dari Kudrat dan Iradat Allah.Tetapi akan diasingkan apabila sampai ke perbatasan langit dunia. Sebahagiannya diserahkan kepada dunia dan sebahagian lagi dipelihara daripada gangguan dunia. Apa sahaja yang diserahkan melalui dunia akan melahirkan kekeliruan dan keraguan serta menutup kebenaran.

Apa yang tidak diusik oleh dunia akan tetap berada dalam kesucian yang murni dan tidak putus dari tali kebenaran. Sesiapa yang menerima hidangan dari dunia akan menerima kesannya iaitu gambar-gambar sangkaan dan khayalan tersebut. Salah satu kesan yang didatangkan oleh dunia adalah angan-angan. Angan-angan adalah sejenis alam khayalan atau ilusi yang berada di bawah bumbung langit dunia. Di dalam alam ini seseorang itu boleh mendapatkan apa sahaja dengan cara berkhayal, dan yang diperolehi dari khayalan itu menimbulkan sejenis kelazatan atau kepuasan kepada nafsu orang yang berkenaan. Misalnya, seorang pemuda yang tergilakan seorang gadis, boleh mendapatkan gadis itu di dalam alam khayal dan berbuat apa sahaja yang mendatangkan kelazatan dan kepuasan.

Alam khayalan ini juga yg disambut dan diamalkan oleh penagih-penagih dadah dan peminum arak. Banyaklah yang boleh didapati di dalam alam khayalan, tetapi apabila kesedaran datang semula seseorang itu akan berpisah daripada semua yang dimilikinya di dalam alam khayalan tadi. Kelazatan di sana boleh dinikmati di sana sahaja, tidak boleh dibawa kpd alam nyata ini.

Pada saluran yang tidak diganggu oleh dunia, perkara yang berbeza terjadi. Apabila seseorang memperolehi kurniaan dari Allah yang tidak dikotori oleh dunia, akan lahirlah satu tenaga di dalam dirinya yang dinamakan harapan. Jika angan-angan mengheret seseorang kepada alam khayalan, harapan pula mengemaskan kedudukannya berpijak di atas bumi kenyataan. Tenaga harapan adalah tenaga yang datangnya dari Allah. Pengurniaan tenaga harapan adalah tanda bahawa si hamba itu diasingkan daripada kekufuran kerana tidak BERPUTUS ASA melainkan orang kafir.

Tenaga harapan menjadi benteng memisahkan iman daripada kufur. Orang yg memperolehinya sebenarnya mendpt taufik dan hidayat dari Allah. Apabila Allah mengurniakan kpd hambaNya harapan itu tandanya yang Allah berkenan membawa si hamba itu kepada apa yang diharapkan. Tenaga harapan akan menggerakkannya menuju kpd apa yg disediakan untuknya. Pergerakan atau amal tidak terpisah daripada tenaga harapan. Jauh sekali perbezaan antara orang yang berharap dengan orang yang berangan-angan. Rasulullah s.a.w bersabda: "Orang bodoh adalah yang memperturutkan hawa nafsunya dan berangan-angan mendapatkan syurga dari Allah.
( Maksud Hadis )

Manakala kaitan dengan firman Allah pula menyebutkan:
"Dan sangkaan kamu yang demikian, yang kamu sangka terhadap Tuhan kamu, itulah yang telah membinasakan kamu; (dengan sangkaan kamu yang salah itu) maka menjadilah kamu dari orang-orang yang rugi!” ( Ayat 23 : Surah Fussilat )

Orang yang diheret oleh angan-angan akan jatuh ke dalam jurang kebinasaan dan akan terlanggar dinding sendiri, rugi di dunia dan lebih rugi lagi di akhirat.Orang yang diheret oleh harapan dengan berbagai-bagai amal dan usaha dan pemikiran positif dan kedepan dan tidak pandang kebelakang serta mendoakan hajatnya akan tercapai dan bersedia dengan sebarang keputusan baik atau buruk,mereka itulah yang akan berjaya, baik di dunia dan lebih baik  lagi di akhirat.